Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Ο καρκίνος των όρχεων πιο συχνός στους ψηλούς

Οι ψηλοί, νεαροί άντρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου των όρχεων, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες. Αφού ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 10.000 εθελοντές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε αύξηση του ύψους κατά 5 εκατοστά πάνω από τον μέσο όρο, συνοδεύεται από αύξηση του κινδύνου κατά 13%.

Αυτό δεν σημαίνει όμως πως όποιος έχει ύψος πάνω από 1,95 μέτρα θα πάθει σίγουρα καρκίνο των όρχεων, καθώς οι πιθανότητες να παρουσιάσει ένας άντρας καρκίνο των όρχεων κάποια στιγμή στη ζωή του είναι χαμηλές – περίπου μία στις 200.
Συνεπώς, ακόμα κι αν ένας άντρας υπερβεί κατά πολύ τον μέσο όρο – για την Ελλάδα είναι 1,76 μέτρα – οι πιθανότητές του πάλι θα είναι σχετικά λίγες.


Χώρια που οι ερευνητές από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) που πραγματοποίησαν τη μελέτη, ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι σχέση μπορεί να έχει το ύψος με τον καρκίνο των όρχεων.

Ο καρκίνος των όρχεων αντιπροσωπεύει το περίπου 1% όλων των κρουσμάτων καρκίνου, αλλά δυστυχώς είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους νεαρούς άντρες, δηλαδή στις ηλικίες κάτω των 35 ετών.

Στη νέα μελέτη, ο δρ Μάικλ Μπλέιζ Κουκ και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν στοιχεία από 13 διαφορετικές κλινικές μελέτες για τον καρκίνο των όρχεων. Όλες οι μελέτες διεξήχθησαν την τελευταία δεκαετία και συμπεριλάμβαναν στοιχεία για την συχνότητα του καρκίνου των όρχεων και το ύψος των ανδρών που συμμετείχαν.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC), ήθελαν να διαπιστώσουν εάν έχουν κάποια συσχέτιση το ύψος και το σωματικό βάρος με τον συγκεκριμένο καρκίνο (το βάρος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλούς καρκίνους, μεταξύ των οποίων αυτός του προστάτη).

Συσχέτιση με το βάρος δεν εντοπίστηκε, αλλά το ύψος φάνηκε να παίζει ρόλο, καθώς οι πιο ψηλοί άντρες πάθαιναν πιο συχνά καρκίνο των όρχεων.

Ποιο είναι το μήνυμα αυτής της μελέτης; «Δεν πρέπει να θορυβηθούν οι ψηλοί άντρες και να πιστέψουν πως κάθε ογκίδιο που τυχόν θα ψηλαφίσουν στους όρχεις τους είναι καρκίνος», λέει η δρ Σάρα Χίομ, διευθύντρια Πληροφόρησης Υγείας στον βρετανικό οργανισμό Cancer Research UK.

«Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να ψηλαφούν οι άντρες τους όρχεις τους και να αναφέρουν κάθε αλλαγή στο σχήμα, στο βάρος και στην υφή τους στον γιατρό τους. Και αυτό, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για όσους έχουν ηλικία κάτω των 35 ετών».

Ας μην ξεχνάμε, ότι ο καρκίνος των όρχεων είναι μία από τις κακοήθεις νόσους με την καλύτερη πρόγνωση απ’ όλες, καθώς ακόμα και όταν κάνει μεταστάσεις, τα ποσοστά ιάσεως είναι εξαιρετικά υψηλά, όπως αποδεικνύουν και περιπτώσεις σαν του Λαρς άρμστρονγκ – του πρωταθλητή της ποδηλασίας που έχει κερδίσει επτά φορές τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας μετά την διάγνωσή του με μεταστατικό καρκίνο των όρχεων.



Πηγή : Web Only