Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Θερινή ώρα για υγεία

Μελέτη που εκπόνησε επιστημονική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση της θερινής ώρας οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και εκπομπών 450.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο. Παράλληλα οδηγεί σε φτηνότερους λογαριασμούς ρεύματος, αύξηση τουρισμού, μείωση παχυσαρκίας, ακόμα και εγκληματικότητας.




Εκτός από μελαγχολία και ένα σημάδι ότι το καλοκαιράκι έφτασε στο τέλος του, η μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού κατά μία ώρα πίσω κάθε χειμώνα, αποδεικνύεται επιβλαβής για την υγεία, οδηγεί σε σπατάλη ενέργειας και αύξηση των ρύπων.
Σύμφωνα με Βρετανούς και Αμερικανούς επιστήμονες, η εγκατάλειψη αυτής της πρακτικής θα έχει σημαντικά οφέλη, τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και πολλές χώρες στη Μέση ανατολή σηματοδοτούν την έναρξη του χειμώνα με τη μετακίνηση, τα ξημερώματα της Κυριακής, των δεικτών του ρολογιού κατά μία ώρα πίσω.
Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι θα έχει περισσότερο φως την ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι σηκώνονται από το κρεβάτι για να ξεκινήσουν τη μέρα τους αλλά κλέβει από το απόγευμα μία ώρα φωτός.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η ενέργεια που απαιτείται για να φωτίσουμε τη σκοτεινιά και τα όρια που εκ των πραγμάτων μπαίνουν σε δραστηριότητες άθλησης στο ύπαιθρο, να βλάπτουν την υγεία μας και το περιβάλλον.
Μελέτη που εκπόνησε επιστημονική ομάδα στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση της θερινής ώρας οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και εκπομπών 450.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με τη απόσυρση 200.000 αυτοκινήτων από τους βρετανικούς αυτοκινητοδρόμους.
Η διατήρηση της θερινής ώρας καθώς και σε μείωση των ατυχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους, που θα επέτρεπε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας να εξοικονομήσει 200 εκατ. στερλίνες, ετησίως.
Η Δρ. Ελίζαμπεθ Γκάρνσι που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα που εκπόνησε τη μελέτη υπογράμμισε ότι η διατήρηση της θερινής ώρας θα έχει ως αποτέλεσμα φτηνότερους λογαριασμούς ρεύματος, θα αυξήσει τον τουρισμό και θα μειώσει τις εγκληματικές πράξεις και την παχυσαρκία.
Παράλληλα, η διατήρηση μίας επιπλέον ώρας με φως ημέρας το απόγευμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επίπεδων βιταμίνης D και να ενθαρρύνει τον κόσμο να ασκείται περισσότερο.


Πηγή: news247.gr