Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Δικαίωση του Έλληνα Πρωθυπουργού «βλέπουν» τα διεθνή ΜΜΕ

Στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν καλεί τελικά τον τόπο σε εθνικές εκλογές στέκονται τα πρώτα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. 


Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters λέει «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν προκηρύσσει πρόωρες εκλογές» γιατί εξασφάλισε επαρκή υποστήριξη για να.....προχωρήσει το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας.
Το πρακτορείο αναφέρει φράση από την ομιλία του πρωθυπουργού, ότι θα συνεχίσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας. Προσθέτουν πάντως ότι κάποιες αναμετρήσεις είναι ιδιαίτερα αμφίρροπες και σχεδόν όλες θα κριθούν την β' Κυριακή. 


Το Associated Ρress από την πλευρά του σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχασε σημαντικό έδαφος προς όφελος της συντηρητικής αντιπολίτευσης, σε σύγκριση βέβαια με το σαρωτικό ποσοστό της στις εθνικές εκλογές ένα χρόνο πριν. 


Το Bloomberg έχει τίτλο «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Παπανδρέου προηγείται στις κρίσιμες εκλογές στην Ελλάδα». Εκτιμά ότι το κυβερνόν κόμμα μπορεί να κερδίσει οκτώ από τις συνολικά 13 περιφέρειες. Αναφέρει πάντως ότι η αποχή από τις εκλογές ήταν μεγάλη, με τη συμμετοχή να αγγίζει μόλις το 60%. 


Στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC, σχετικό άρθρο με τίτλο: «Η κυβέρνηση των Ελλήνων Σοσιαλιστών μπροστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές - κλειδί» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο «ντέρμπι» που διαδραματίζεται σε τρεις περιφέρειες, ενώ επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει τον Γιώργο Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για «εκλογές - δημοψήφισμα», με φόντο την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η Κυβέρνησή του. 


Με τίτλο «Η ελληνική Κυβέρνηση παγιώθηκε», η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» κάνει εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα του α' γύρου, υπογραμμίζοντας πάντως ταυτόχρονα το μεγάλο ποσοστό αποχής των Ελλήνων πολιτών. 


Ιδιαίτερη αναφορά στο αποτέλεσμα της αυτοδιοικητικής κάλπης κάνει και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Άρθρο με τίτλο «Ο Παπανδρέου αποκλείει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» επισημαίνει ότι η αναμέτρηση έγινε εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα - υπενθυμίζοντας την κρίση με το χρέος και την πορεία που μας οδήγησε στο Μνημόνιο. 


Για «Νίκη των Σοσιαλιστών στην Αθήνα» κάνει λόγο η «El Mundo», υπογραμμίζοντας ωστόσο και ισπανική εφημερίδα ότι η εκλογική διαδικασία στιγματίστηκε από ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αποχής. 


Στην εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ «άντεξε» στην δοκιμασία των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, παρά τις όποιες απώλειες, συγκλίνουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης: Η Sydney Morning Herald έχει τίτλο «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναιρεί την απειλή για πρόωρες εκλογές», αλλά όλα τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ισχυρές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος - αν ληφθούν υπόψη τα σκληρά μέτρα λόγω του μνημονίου. 


Δεν παραλείπουν το μεγάλο ποσοστό αποχής, ενώ τονίζουν αφενός ότι ήταν η πρώτη δοκιμασία για την Κυβέρνηση μετά την επιβολή του προγράμματος λιτότητας και αφετέρου ότι εφαρμόστηκε πρώτη φορά ο Καλλικράτης. 


Τέλος, γίνεται αναφορά στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας εκ μέρους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται. Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου πριν τη χθεσινή κάλπη επίσης αναφέρονταν στην προειδοποίηση Παπανδρέου για προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές -τη λέξη απειλή επέλεγαν τα περισσότερα μέσα- στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα δεν θα έβλεπε τους υποψηφίους του να εκλέγονται. 


Χαρακτηριστικά μάλιστα, ρεπορτάζ του Associated Ρress προσθέτει ότι η παρέμβαση Παπανδρέου έφερε πονοκέφαλο τις αγορές ομολόγων, καθώς δυσπιστούν για την ικανότητα της Ελλάδας να αντεπεξέλθει στα τεράστια χρέη που οδήγησαν στην παρούσα οικονομική κρίση και στους τριγμούς στο ευρώ - ενώ διογκώθηκε και πάλι το κόστος δανεισμού της χώρας.




Πηγή: ΕΡΤ