Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ελκυστικό χαμόγελο σε ένα ραντεβού! - Εξελίσσεται η «αισθητική οδοντιατρική»

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έγινε μία σχισμή στην οδοντιατρική επιστήμη με την έννοια της αισθητικής οδοντιατρικής. Όταν συζητάμε για αισθητική οδοντιατρική αυτό το οποίο εννοούμε είναι ένα υγιές, ελκυστικό χαμόγελο.
Το χαμόγελο καθορίζεται κυρίως από την εμφάνιση των δοντιών και των ιστών που τα περιβάλλουν: (στραβά, αραιά, δίχρωμα, μικρά, παιδικά δόντια, δόντια με αποτριβές, έλλειψη δοντιών, φλεγμονή ούλων και ιστών του στόματος, ουλικό χαμόγελο, χείλη που περιβάλλουν και δίνουν σωστό σχήμα στο χαμόγελο).

Ο ασθενής λοιπόν σήμερα έχει ανάγκη να αποκαταστήσει τη στοματική του υγεία. Τα βασικά του προβλήματα των οποίων η αντιμετώπιση συντελεί στην ωραία εμφάνιση του στόματος είναι:

Ουλικό Χαμόγελο

Η αναλογία δοντιών - ούλων είναι καθοριστικός παράγοντας του ελκυστικότερου ή λιγότερου ελκυστικού χαμόγελου. Όχι μόνο αυτό αλλά και η γραμμή ούλων δηλαδή η οριζόντια νοητή γραμμή από την οποία αναδύονται τα δόντια. Για το ελκυστικότερο χαμόγελο σήμερα οι περιοδοντολόγοι παρεμβαίνουν και όπως ακριβώς οι πλαστικοί επιδιορθώνουν τις ατέλειες του προσώπου και του δέρματος, οι περιοδοντολόγοι με την ουλοπλαστική εξισορροπούν είτε την αναλογία δοντιών ούλων, είτε την νοητή οριζόντια γραμμή από την οποία αναδύονται τα ούλα.

Στραβά δόντια

Η ορθοδοντική σήμερα δεν αφορά μόνο τις ηλικίες μέχρι 18 ετών αλλά και τους ενήλικες. Όλοι έχουν δικαίωμα σε ένα ωραίο χαμόγελο με ίσια δόντια. Ακόμη και αν κανείς δε θέλει για ψυχολογικούς λόγους να βάλει «σιδεράκια», εναλλακτικές οδοντιατρικές αποκαταστάσεις με όψεις ρητίνης με μόνιμο αποτέλεσμα σε ένα ραντεβού για την κάθε γνάθο δίνει την δυνατότητα για ένα άριστο χαμόγελο που μπορεί να μην έχουν μετακινηθεί τα δόντια αλλά η εμφάνιση των δοντιών θα είναι άριστη σαν να μην υπήρξαν ποτέ στραβά. Προσθετικές αποκαταστάσεις όπως όψεις πορσελάνης ή στεφάνες σε περισσότερα ραντεβού επίσης μπορούν να δώσουν την δυνατότητα για ένα χαμόγελο με ίσια δόντια.

Δίχρωμα δόντια ή απονευρωμένα

Συντηρητικές θεραπείες όπως λευκάνσεις με Laser και συμπληρωματικά μασελάκια στο σπίτι, σε πολλές περιπτώσεις έχουν την δυνατότητα να αποκαταστήσουν ένα χαμόγελο στο φυσιολογικό χρώμα των δοντιών. Βέβαια εδώ το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο και επηρεάζεται από τις διατροφικές συνήθειες όπως κάπνισμα, καφέ, τσάι.

Αλλά και δυνατότητα μόνιμης αποκατάστασης των δοντιών στο φυσιολογικό χρώμα ή ακόμα και με αναβάθμιση στο λευκότερο ή στο όποιο λευκό επιθυμεί ο ασθενής είναι δυνατόν με όψεις ρητίνης σε ένα ραντεβού ή όψεις πορσελάνης ή ολοκεραμικές αποκαταστάσεις σε περισσότερα ραντεβού. Αυτό το οποίο έχει μέγιστη σημασία δεν είναι το χρώμα των δοντιών αλλά το είδος της αποκατάστασης και ο τρόπος εφαρμογής. Όλες οι αποκαταστάσεις πρέπει να είναι σε πλήρη ανατομία και εφαρμογή έτσι ώστε να μην αποτελούν αίτια προβλημάτων στα ούλα, να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης νήματος ανεμπόδιστα, και κατ’ ουσία να μην αποτελούν οι ίδιες οι αποκαταστάσεις λόγω κακής εφαρμογής αίτια μεταγενέστερων οδοντιατρικών προβλημάτων.

Αραιά δόντια

Μπορούν να αποκατασταθούν είτε με ορθοδοντική θεραπεία «σιδεράκια» είτε συντηρητικά με όψεις ρητίνης σε ένα ραντεβού είτε με ολοκεραμικές αποκαταστάσεις σε περισσότερα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να παραμείνουμε στο φυσικό μας χρώμα ή να αλλάξουμε το χρώμα των δοντιών.

Μικρά δόντια ή δόντια που μειώθηκε το μέγεθός τους λόγω αποτριβών

Πολλές φορές λόγω DNA γεννιόμαστε με μικρότερα δόντια ή ακόμη και για κάποιους λόγους δυσλειτουργίας του σχηματισμού των δοντιών να έχουμε υποπλαστικά δόντια. Άλλες φορές το έντονο στρες μας οδηγεί κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας να σφίγγουμε ή να τρίζουμε τα δόντια με αποτέλεσμα μακροχρόνια να αποτρίβονται τα δόντια μας. Στην δεύτερη περίπτωση των αποτριβών απαραίτητο είναι από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης η τοποθέτηση ενός νάρθηκα συγκλεισιακού. Τον νάρθηκα αυτόν τον φοράμε κατά την διάρκεια της νύχτας ή της ημέρας εφόσον διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα το έχουμε και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ταυτόχρονα επειδή τα μικρά δόντια είναι ένα πρόβλημα αντιαισθητικό με συντηρητικές μεθόδους όπως όψεις ρητίνης μπορούμε να αποκαταστήσουμε επί το φυσιολογικό το μέγεθος των δοντιών. Υπό την προϋπόθεση πάντα ότι ελέγχεται πλήρως η σύγκλειση του στόματος και στις περιπτώσεις αποτριβών εφαρμόζεται πάντα νάρθηκας συγκλεισιακός.

Τερηδονισμένα δόντια ή δόντια με πολλά σφραγίσματα ή αμαλγάματα (μαύρα σφραγίσματα)

Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ένα στόμα με τερηδόνες αισθητικά ωραίο; Όχι βέβαια. Ούτε επίσης και ένα στόμα που όταν κανείς χαμογελάει φαίνονται τα σφραγίσματα. Τα σύγχρονα οδοντιατρικά υλικά ρητίνης στα χέρια ενός έμπειρου οδοντιάτρου γίνονται αντικείμενο τέχνης. Διότι υπάρχει η δυνατότητα τις 2 τελευταίες δεκαετίες τα σφραγίσματα (μαύρα) να αντικαθίστανται με «λευκά» ρητίνες, έτσι ώστε να μην ξεχωρίζει απολύτως η όποια οδοντιατρική θεραπευτική αποκατάσταση. Γιατί το μυστικό στην οδοντιατρική αποκατάσταση δεν είναι μόνο να θεραπεύσω αλλά να εξαλείψω αισθητικά το πρόβλημα.

Ελλείψεις δοντιών (εμφυτεύματα)

Πόσο χαλάει η εικόνα ενός ανθρώπου όταν χαμογελάει και του λείπουν δόντια!!! Είτε διότι είναι κληρονομικό είτε διότι χάθηκαν δόντια στην πορεία της ζωής του ανθρώπου. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα με την πρόληψη και την σωστή οδοντιατρική εφαρμογή και διάγνωση να παραμείνουν τα δόντια μας ισόβια στο στόμα μας. Παρόλα αυτά σε περιπτώσεις δοντιών που έχουν χαθεί ή λείπουν από το στόμα, τα εμφυτεύματα είναι ένας άριστος τρόπος αποκατάστασης των δοντιών.

Ακόμη και σε ένα ραντεβού ο ασθενής μπορεί να αποκαταστήσει δόντια με εμφυτεύματα άμεσης φόρτισης. Βέβαια προϋπόθεση για το είδος της αποκατάστασης είναι πλήρες ιατρικό ιστορικό, πανοραμική και αξονική ακτινογραφία, φωτογραφίες και αποτυπώματα του ασθενούς. Μετά από μελέτη μιας ομάδας ειδικευμένων οδοντιάτρων, περιοδοντολόγου, προσθετολόγου, γναθοχειρουργού και αισθητικού οδοντιάτρου αποφασίζουν για την σωστή θεραπευτική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση. Εναλλακτικά όπου δεν υπάρχει δυνατότητα εμφυτευμάτων, αυτό που τόσες δεκαετίες η οδοντιατρική πράξη έχει τεκμηριώσει, γέφυρες με σύγχρονα υλικά, ολοκεραμικά με μέταλλο ή χωρίς καθόλου μέταλλο.

Φλεγμονή ούλων: ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα.

Ουλίτιδα
Είναι η φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια με χαρακτηριστικά ερυθρότητα, οίδημα, ευαισθησία και μικρή ή μεγάλη αιμορραγία. Θεραπεία: Σωστός καθαρισμός από τον οδοντίατρο, σωστές οδηγίες στοματικής υγιεινής, πρωί – βράδυ τουλάχιστον με χρήση νήματος και μεσοδόντια βουρτσάκια και τακτικός επανέλεγχος κάθε έξι μήνες. Η πρόληψη με την έννοια της καθημερινής χρήσης νήματος και του σωστού βουρτσίσματος και ο εξαμηνιαίος επανέλεγχος συντελεί στο να διατηρούνται υγιή τα ούλα και τα δόντια.

Περιοδοντίτιδα


Προχωρημένη ουλίτιδα που συνδέεται με καταστροφή του οστούν που συγκρατεί τα δόντια, με αποτέλεσμα την κινητικότητα των δοντιών, αραιοδοντία, αλλαγή σύγκλεισης και στο τέλος απώλεια των δοντιών. Η κακοσμία η οποία συνήθως συνοδεύει τις νόσους του περιοδοντικού, η φλεγμονή των ούλων και μετακίνηση των δοντιών ή ακόμη και η απώλεια δοντιών, αν δεν είναι αποτέλεσμα αντιαισθητικό τότε τι άλλο είναι. Θεραπεία από εξειδικευμένους περιοδοντολόγους και αποκατάσταση των προβλημάτων από ειδικευμένους αισθητικούς οδοντιάτρους και προσθετολόγους είναι η λύση για την συντήρηση των περιοδοντικών ασθενών.

Η αισθητική οδοντιατρική δεν στοχεύει μόνο σε ένα λευκό ή λευκότερο χαμόγελο. Είναι η ίδια η οδοντιατρική επιστήμη. Εκεί όπου καλείται ο οδοντίατρος να εφαρμόσει την τέχνη και την επιστήμη του, έτσι ώστε στο αποτέλεσμα να μην φαίνεται ότι έχει γίνει η οποιαδήποτε οδοντιατρική πράξη. Ποσοστό μεγαλύτερο του 92% των ενηλίκων συμφωνούν ότι το ελκυστικό χαμόγελο παίζει σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές σχέσεις, στις σχέσεις με το αντίθετο φύλο και στην επαγγελματική επιτυχία.



Πηγή: www.newsbeast.com