Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Σήμα για τον Καντάφι και 15 συνεργάτες του εξέδωσε η Interpol

Σήμα για τον Μουαμάρ Καντάφι και 15 στενούς του συνεργάτες εξέδωσε η Interpol, βάσει του οποίου οι Αρχές των 188 κρατών μελών της θα μπορούν να σταματήσουν την μετακίνηση του Λίβυου ηγέτη. Παράλληλα, η Ελβετία απαγόρευσε τη μεταφορά κεφαλαίων σε λογαριασμούς προσώπων που σχετίζονται με τον Καντάφι.


Το «πορτοκαλί σημείωμα» της Interpol έχει ως στόχο να διευκολύνει τις Αρχές των κρατών μελών της να εφαρμόσουν τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις 26 Φεβρουαρίου, κυρίως την απαγόρευση των μετακινήσεων αλλά και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι ανταλλαγές μεταξύ των εθνικών γραφείων της Interpol και της έδρας της στη γαλλική Λιόν στοχεύουν στο να συγκεντρωθούν και να κοινοποιηθούν όλες οι σχετικές πληροφορίες που θα εμποδίσουν τον Καντάφι και τους συνεργάτες του να αποφύγουν την επιβολή των κυρώσεων, αναφέρει η Interpol.

Η Ελβετία ενέτεινε επίσης την πίεση στο καθεστώς Καντάφι την Παρασκευή, απαγορεύοντας μεταφορές χρημάτων σε λογαριασμούς που μπορούν να συσχετιστούν με το Λίβυο ηγέτη. Όπως ανέφερε η κυβέρνηση, στόχος είναι να σταματήσει η εισροή κεφαλαίων στον κύκλο Καντάφι. Η κίνηση ενδέχεται να επηρεάσει και τις πληρωμές προς τη λιβυκή Tamoil, μονάδα διύλισης της οποίας λειτουργεί στη δυτική Ελβετία.

Η οικογένεια Καντάφι έχει «προηγούμενα» με την Ελβετία: Ένας από τους γιους του Καντάφι είχε συλληφθεί στη Γενεύη το 2008 κατηγορούμενος για ξυλοδαρμό, και ως απάντηση η Τρίπολη είχε ξεκινήσει διπλωματικό πόλεμο, καλώντας μέχρι και σε οικονομικό «τζιχάντ» εναντίον της.



ΤΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ