Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Μελίνα Μερκούρη: Σαν σήμερα ο θάνατος της


Σαν σήμερα πριν από 17 χρόνια έφυγε από την ζωή η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, αγαπημένη εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη και κόρη του βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργού Σταμάτη Μερκούρη.

Η Μελίνα, όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν, σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού (1943 - 1946) και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή το 1944.

Καθιερώθηκε ως πρωταγωνίστρια από το ντεμπούτο της στο έργο «Λεωφορείον ο Πόθος», ενώ η πρώτη της κινηματογραφική δουλειά ήταν η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα». Λίγα χρόνια αργότερα με το ρόλο της Ίλια στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή», αλλά και με τη θεατρική μεταφορά του έργου στη Νέα Υόρκη, η Μελίνα Μερκούρη απέκτησε πλέον διεθνή φήμη.

Εκτός από σπουδαία ηθοποιός, ήταν και σπουδαία Ελληνίδα. Πάλεψε σκληρά για την ανατροπή της χούντας από το εξωτερικό όπου βρισκόταν, ενώ μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας γύρισε στην Ελλάδα και πολιτεύτηκε. Εκλέχθηκε μάλιστα με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1981 και ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού, αξίωμα που διατήρησε ως το τέλος της πρώτης οκταετίας των κυβερνήσεων Παπανδρέου.

Παντρεύτηκε τον αμερικανό σκηνοθέτη, Ζυλ Ντασέν, το 1965 και πάλεψε μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Αυτό ήταν το μεγάλο της όραμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δική της έμπνευση ήταν και η δημιουργία του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Η Μελίνα Μερκούρη έφυγε από την ζωή τον Μάρτιο του 1994.

Ήταν η μόνη Ελληνίδα που κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους. Δεν ήταν μόνο ηθοποιός, μόνο πολιτικός. Ήταν μία γυναίκα σύμβολο του Ελληνισμού.

Η Μαρία Αμαλία Μερκούρη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου 1920. Ήταν παιδί πολιτικών. Από τον παππού της πήρε τα πρώτα μαθήματα… για τη ζωή, για την πολιτική και για την Ελλάδα…



Την θεατρική της πορεία την ξεκίνησε το 1944 στο έργο του Αλέξη Σολωμού "Το μονοπάτι της Λευτεριάς". Πέντε χρόνια αργότερα θα πρωταγωνιστήσει σε μία από τις παραστάσεις σταθμούς για την καριέρα της , το «Λεωφορείον ο Πόθος», μαζί με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο. Στην παράσταση αυτή ερμήνευσε και το «Χάρτινο το Φεγγαράκι» του Μάνου Χατζηδάκι.


Το 1955 έκανε πρεμιέρα η ταινία «Στέλλα». Το σενάριο ήταν βασισμένο πάνω στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» γραμμένο ειδικά για την Μελίνα Μερκούρη.Ήταν η πρώτη της ταινία.



Ένα χρόνο αργότερα γνώρισε τον έρωτα της ζωής της, τον Ζυλ Ντασέν, όταν γύρισαν μαζί την ταινία «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».



Κορυφαία στιγμή στην καριέρα της ήταν το 1960 η ταινία «Ποτέ την Κυριακή», σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν. Σε αυτή την ταινία τραγούδησε ίσως το γνωστότερο ελληνικό τραγούδι στο εξωτερικό: «Τα παιδιά του Πειραιά».



Η Μελίνα Μερκούρη αγάπησε την Ελλάδα όσο τίποτα άλλο. Ακόμα και όταν οι συνταγματάρχες της Χούντας της… αφαίρεσαν την ελληνική υπηκοότητα απάντησε: "Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα". Το 1977 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής. Λίγα χρόνια αργότερα έγινε υπουργός Πολιτισμού και ξεκίνησε τον αγώνα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.




Μόνο μία υπόσχεσή της δεν κράτησε. Το «Ποτέ την Κυριακή». «Έφυγε» μια Κυριακή, στις 6 Μαρτίου 1994…






Πηγή: www.madata.gr