Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Εκτός από το δέρμα ΄γερνούν’ και τα οστά του προσώπου

Οι ρυτίδες και οι ‘σακούλες’ δεν είναι το μόνο που μας έρχεται στο νου σε συνδυασμό με το γήρας, καθώς νέα έρευνα ανακάλυψε ότι το δέρμα δεν είναι το μόνο που γερνά.
 
Με το πέρασμα των χρόνων το ίδιο συμβαίνει με τα οστά του προσώπου, που χάνουν όγκο και οπισθοχωρούν κάνοντας τον άνθρωπο να φαίνεται μεγαλύτερος.
Τα οστά της οφθαλμικής κοιλότητας σταδιακά διευρύνονται, το οστό του φρυδιού οπισθοχωρεί και το περίγραμμα της σιαγόνος γίνεται λιγότερο καλοσχηματισμένο.
Αν τα οστά του προσώπου είναι η ‘σκαλωσιά’ για τον ιστό και το δέρμα, η οστική απώλεια μπορεί να συμβάλει στην ‘πεσμένη’ εμφάνιση, εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Robert Shaw, από το Πανεπιστήμιο του Rochester.
Ενώ η περισσότερο έντονη οστική απώλεια στους άντρες συμβαίνει στην ηλικία των 65 ετών και άνω, η διαδικασία ξεκινά νωρίτερα στις γυναίκες. Ο σκελετός του προσώπου της γυναίκας μεταξύ 41 και 64 ετών έμοιαζε πολύ διαφορετικός από αυτόν που είχε στην ηλικία των 20 έως 40 ετών, σύμφωνα με την έρευνα.
Η οστική απώλεια βοηθά να εξηγηθεί γιατί όταν κάνει κάποιος λίφτινγκ δεν φαίνεται σαν 20 ετών, δήλωσε ο Shaw.
Ο Shaw πραγματοποίησε απεικονιστικές εξετάσεις στα οστά του προσώπου 120 αντρών και γυναικών 20 έως 40 ετών, 41 έως 64 και 65 και άνω. Στη συνέχεια προχώρησε σε τρισδιάστατες ανακατασεκευές των εξετάσεων που χρησιμοποίησε για να λάβει λεπτομερή μέτρα των οστών.
Με το πέρασα των ετών οι εξετάσεις έδειξαν ότι τα οστά μπορεί να οδηγήσουν σε οπισθοχώρηση της οφθαλμικής κοιλότητας, μεγεθύνοντας την. Λίγα χιλιοστόμετρα οστού λιγότερα, για τη στήριξη των μαλακών ιστών του προσώπου οδηγούν στην εμφάνιση του υπερβάλλοντος δέρματος γύρω από τα μάτια, εξηγεί ο ερευνητής.
Παρόμοιες απώλειες όγκου συμβαίνουν στα οστά του μέσου προσώπου, όπως του φρυδιού, της μύτης και της άνω σιαγόνος. Η οστική απώλεια μπορεί επίσης να μειώσει τη γωνία της κάτω σιαγόνος.
Μια ωραία δυνατή γραμμή στο σαγόνι αποτελεί σημείο νεότητας, αλλά με το πέρασμα των χρόνων η γωνία γίνεται περισσότερο αμβλεία.
Ο Shaw δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να επαναφέρει ο γιατρός κάποιον στην εμφάνιση που είχε στην ηλικία των 20 ετών, αλλά η πρόσθεση όγκου στο πρόσωπο μπορεί να έχει αποτέλεσμα σε ορισμένους ασθενείς.
Σε όλη τη ζωή, τα οστά συνεχώς δημιουργούνται και εναπαρορροφώνται. Το γήρας μπορεί να προκαλέσει τη λιγότερο καλή λειτουργία της δημιουργίας νέου οστού, ίσως προκαλώντας μεγαλύτερη απορρόφηση από δημιουργία.
Με το γήρας, η οστική πυκνότητα μπορεί επίσης να μειωθεί οδηγώντας σε νόσους όπως η οστεοπόρωση.
Ο Dr. Phillip Haeck, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την έρευνα για τη λεπτομερή καταγραφή των αλλαγών των οστών του προσώπου. Δήλωσε ότι το γήρας είναι πολυπαραγοντικό. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στο πώς μοιάζει κάποιος στα 40, 50 ή 60. Επηρεάζει η κληρονομικότητα, εξωτερικοί παράγοντες, όπως βλάβη από τον ήλιο και χρήση νικοτίνης. Ακολουθεί η απώλεια του όγκου των μαλακών ιστών και των οστών.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Plastic and Reconstructive Surgery.’


Πηγή: www.xwrisanaisthitiko.gr