Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Στην αγκαλιά του Αρκτούρου ένα μικρό αρκουδάκι

Ένα μικρό αρκουδάκι θα προσπαθήσουν να αναθρέψουν οι άνθρωποι του Αρκτούρου, στις εγκαταστάσεις του Κτηνιατρικού Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων, στον Αετό της Φλώρινας.


Ο μικρός John, όπως ονομάστηκε, είχε βρεθεί το μεσημέρι της Πέμπτης, 14 Απριλίου, από εργάτες της μονάδας επεξεργασίας ξύλου, στην περιοχή του Άργους Ορεστικού, πολύ κοντά στον Αλιάκμονα.

Ειδοποιήθηκε η ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Άγρια Ζωή του Αρκτούρου που έσπευσε στο σημείο και βρήκε το μικρό αρκουδάκι, πολύ φοβισμένο, αλλά υγιές, ζύγιζε 8 κιλά, έκλαιγε συνέχεια και έτρωγε με δυσκολία.

Τα αρκουδάκια γεννιούνται κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου της μητέρας τους και η φωλιά τους λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα. Μένουν με τη μητέρα τους για 2 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να μάθουν να επιβιώνουν μόνα τους στη φύση. Για να αφήσει η αρκούδα τα μικρά της, συντρέχουν δύο λόγοι, είτε την κυνήγησαν σε μεγάλη απόσταση άγρια σκυλιά, είτε έχει θανατωθεί.

Η επιστημονική Ομάδα του Αρκτούρου σε συνεργασία με ειδικό επιστήμονα από τις ΗΠΑ, έστησαν μια ολόκληρη επιχείρηση μεταφοράς του μικρού, χωρίς την παρουσία των κατοίκων, σε δασικό χώρο που γειτνιάζει με το σημείο που βρέθηκε, με σκοπό να περάσει μόνο του τη νύχτα στο δάσος -με τη συνεχή επιτήρηση των ανθρώπων του Αρκτούρου αλλά και αυτόματων συστημάτων παρακολούθησης- μήπως και το προσεγγίσει η μητέρα του.

Δυστυχώς όμως, οι προσπάθειες για την ανεύρεση της μαμάς αρκούδας ήταν άκαρπες και ο μικρός John «υιοθετήθηκε» από τον Αρκτούρου.

Το μόλις 2,5 μηνών αρκουδάκι συνεχίζει να είναι τρομαγμένο και νευρικό, τουλάχιστον όμως δέχεται τροφή και εντατική φροντίδα.

Η μικρός αρκούδος θα είναι ο πρώτος στην Ελλάδα για τον οποίο θα επιχειρηθεί επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον μετά από περίπου 8μηνη περίθαλψη, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα.

Μετά τους πρώτους δύο μήνες παραμονής του στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης, το αρκουδάκι θα μεταφερθεί στον Ειδικό Χώρο Επανένταξης που έχει δημιουργήσει ο Αρκτούρου, ένα περιφραγμένο φυσικό δάσος έκτασης 10 στρεμμάτων, όπου και θα παρακολουθείται με κάμερες. 


Πηγή: www.real.gr