Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Το γκρέιπφρουτ κατά της ουλίτιδας


Το γκρέιπφρουτ μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Dental Journal.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Friedrich Schiller διαπίστωσε ότι τα άτομα με ουλίτιδα που έτρωγαν δυο γκρέιπφρουτ την ημέρα για δυο εβδομάδες παρουσίασαν σημαντικά λιγότερη αιμορραγία στα ούλα τους.
Πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης C στο αίμα, η οποία είναι γνωστό ότι προάγει την επούλωση και μειώνει τη βλάβη που προκαλούν τα ασταθή μόρια των ελεύθερων ριζών.
Στη μελέτη συμμετείχαν 58 άτομα (καπνιστές και μη) με χρόνια ουλίτιδα. Στην αρχή της μελέτης, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα αίματος. Κατά μέσο όρο τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό των καπνιστών ήταν 29% χαμηλότερα από εκείνα των μη καπνιστών. Η κατανάλωση δυο γκρέιπφρουτ την ημέρα αύξησε τα επίπεδα του πλάσματος της βιταμίνης C σε όλους όσους ενέταξαν το συγκεκριμένο φρούτο στη διατροφή τους.
Στους καπνιστές μάλιστα τα επίπεδα της βιταμίνης σχεδόν διπλασιάστηκαν, αλλά επειδή ξεκίνησαν από χαμηλότερο σημείο αναφοράς το μέσο επίπεδο βιταμίνης C εξακολουθούσε να είναι χαμηλότερο από αυτό των μη καπνιστών.
Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο γιατί το κάπνισμα σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης C στον οργανισμό. Πάντως είναι πιθανόν να τροποποιεί τον τρόπο που ο οργανισμός μεταβολίζει την βιταμίνη, ενώ επίσης είναι πιθανότερο οι καπνιστές να έχουν λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Ο Δρ Γκόρντον Γουάτκνις της Βρετανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας επισημαίνει ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από ουλίτιδα, η οποία όμως είναι ιάσιμη. Ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός ατόμων υποφέρουν από ανίατη ουλίτιδα, η οποία είναι και η κύρια αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες.
Αν και η μελέτη είναι μικρή ενισχύει την υπόθεση ότι η επάρκεια βιταμίνης C τείνει να προάγει την επούλωση. Η ισορροπημένη διατροφή είναι το μυστικό της επάρκειας βιταμίνης C. Αλλά θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, επομένως η σταθερή πρόσληψη είναι σημαντική».
Κάθε γκρέιπφρουτ περιέχει περίπου 92,5 γραμμάρια βιταμίνης C. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν λάβει οδηγίες να μην βουρτσίζουν τα δόντια τους αμέσως μετά την κατανάλωση των γκρέιπφρουτ διότι τα εσπεριδοειδή είναι όξινα και μπορεί να αποδυναμώσουν την αδαμαντίνη κάνοντάς την επιρρεπή στην διάβρωση.

Πηγή :  health.in.gr