Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Διαψεύδουν τον Λοβέρδο με ντοκουμέντα

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων "Αττικόν' και "Χατζηκώστα" Ιωαννίνων διαψεύδουν τον υπουργό σχετικά με τα περί απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών παραθέτοντας έγγραφα. Ζητούν να αποκαταστήσει την αλήθεια...



Με στοιχεία απαντάνε στον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο οι διοικητές των νοσοκομείων "Αττικόν" και "Χατζηκώστα"Ιωαννίνων, σχετικά με όσα δήλωσε για τις προμήθειες την περασμένη Παρασκευή.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, οι διοικητές παραθέτουν έγγραφα "για τις καθ' όλα νόμιμες πρακτικές που ακολουθούν είτε στη διενέργεια διαγωνισμών ή στη δημόσια διαπραγμάτευση που έχει προτείνει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας μέχρις οριστικοποίησης των διαγωνισμών που εκείνη έχει αναλάβει".
Με τη σειρά τους καλούν τον υπουργό να αποκαταστήσει την αλήθεια.
Οι διοικητές των νοσοκομείων αντικρούουν τα περί απευθείας αναθέσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το φθινόπωρο του 2010 η  Επιτροπή Προμηθειών Υγείας γνωστοποίησε στις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι αναλαμβάνει το έργο αυτό και ότι θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011, κάτι που δεν έγινε αλλά δόθηκε παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών.
Παράλληλα, "είχε εξουσιοδοτήσει τις διοικήσεις να προμηθεύονται τα υλικά μέσω της δημόσιας διαπραγμάτευσης  με γνώμονα τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Υγείας, ενώ οι συμβάσεις με τις εταιρείες που επιλέγονται από τη διαδικασία της δημόσιας διαπραγμάτευσης περιέχουν ρητώς τον όρο, πάλι σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΠΥ, ότι με το που ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία της επιτροπής σταματά αυτόματα η προμήθεια των ειδών από τις εταιρείες αυτές".
Ο Α. Λοβέρδος τη περασμένη Παρασκευή, στη σύσκεψη που είχε με τους διοικητές υγειονομικών περιφερειών και τους διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ, άστραψε και βρόντηξε, καταγγέλλοντας  δημόσια, ότι αντί για διαγωνισμούς, για την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών, υπήρχαν απευθείας αναθέσεις.
Η κατάσταση αυτή επικρατούσε σε τέσσερα νοσοκομεία της χώρας, αυτό της Φλώρινας, το "Αττικόν", το "Αγλαΐα Κυριακού" και στο "Χατζηκώστα" Ιωαννίνων.
"Ούτε καν ανοίγονταν οι φάκελοι με τις άλλες προσφορές", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από τη πλευρά τους η διοίκηση του "Αττικόν" απαντά με έγγραφό της λέγοντας πως "Ουδεμία προσφορά παραμένει "σφραγισμένη".
Στο εν λόγω έγγραφο, σημειώνει η Ελευθεροτυπία, ο διοικητής τού «Αττικόν» Ηλίας Λαμπίρης παρέχει αναλυτικά στοιχεία για τους τρεις διαγωνισμούς, και το έτος 2010, που σχετίζονται με την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών, ενώ ζητά "να αποκατασταθεί η πραγματικότητα για την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών από το νοσοκομείο καθώς όσα ειπώθηκαν την Παρασκευή θίγουν τη διοίκηση του νοσοκομείου και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση".
Ομοίως με ανάλογο έγγραφο απαντά και η διοίκηση του νοσοκομείου "Χατζηκώστα" Ιωαννίνων:
"Το νοσοκομείο δεν προκηρύσσει τους διαγωνισμούς αναλώσιμου ορθοπεδικού υλικού και υλικών οστεοσύνθεσης, καθώς ο αντίστοιχος διαγωνισμός διενεργήθηκε ενιαία από την ΕΠΥ για όλα τα νοσοκομεία της χώρας και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί".
Όπως τονίζει "τα είδη αυτά τα προμηθεύεται ύστερα από διαδικασία δημόσιας διαπραγμάτευσης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου όπως ορίζει εγκύκλιος της ΕΠΥ".


Πηγή:news247.gr