Άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο του Πάρκινσον, ιδιαίτερα οι νεότεροι ασθενείς, αναφέρει νέα έρευνα.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Diabetes Care’, ενισχύουν ενδείξεις που συνδέουν τον διαβήτη και τη νόσο του Πάρκινσον. Μια πρόσφατη έρευνα ανέφερε ότι Αμερικανοί ενήλικες με διαβήτη είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον σε 15ετές διάστημα σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς.
Καμία έρευνα ωστόσο δεν αποδεικνύει ότι ο διαβήτης προκαλεί νόσο του Πάρκινσον.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι περισσότερο πιθανό οι 2 νόσοι να υποκρύπτουν κοινά αίτια.
Ερευνητές στη Δανία συνέκριναν περίπου 2.000 ενήλικες με Πάρκινσον και σχεδόν 10.000 ανθρώπους ίδιας ηλικίας χωρίς τη νόσο.
Συνολικά, ποσοστό 6,5% των ασθενών με Πάρκινσον είχαν διαβήτη για τουλάχιστον 2 χρόνια πριν διαγνωστούν με τη νόσο. Συγκριτικά, μόνο 5% των ανθρώπων της ομάδας ελέγχου είχαν διαβήτη τουλάχιστον 2 χρόνια.
Όπως ανακάλυψε η έρευνα, η ύπαρξη διαβήτη συνδεόταν με περίπου κατά το ένα τρίτο υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον. Αυτό προέκυψε αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία και το φύλο των συμμετεχόντων και διάγνωση για εμφύσημα.
Συγκεκριμένα, ο διαβήτης συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον πριν την ηλικία των 60.
Δεν είναι σαφής η σημασία των ευρημάτων, σύμφωνα με την ερευνήτρια Dr. Eva Schernhammer, της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, στη Βοστόνη. Δήλωσε ότι επί του παρόντος η περισσότερο αληθοφανής εξήγηση είναι ότι οι 2 νόσοι έχουν ορισμένες κοινές βιολογικές διεργασίες.
Μια πιθανότητα είναι η συνεχής χαμηλού επιπέδου φλεγμονή στον οργανισμό. Θα μπορούσε να υπάρχει και κοινή γενετική ευαισθησία.
Ωστόσο, ακόμα και αν άνθρωποι με διαβήτη διατρέχουν σχετικά μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο Πάρκινσον αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός.
Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί γιατί ο διαβήτης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για Πάρκινσον.
Πηγή: www.iatronet.gr