Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Αναβολή της τελικής σύγκρουσης Ερντογάν – στρατιωτικών…

Μετά τις εκλογές θα ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι στρατηγοί…

Η τελική σύγκρουση θα έλθει μετά τις εκλογές του Ιουνίου, τις οποίες φαίνεται ότι θα κερδίσει ο Ερντογάν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, αν και βασικό ερώτημα παραμένει εάν θα διαθέτει επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να.....
συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η σύγκρουση ισλαμιστών – στρατηγών (του «κοσμικού» ατατουρκικού οικοδομήματος θα πάρει την παρακάτω μορφή: Τη σαρωτική αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι το οποίο προανήγγειλε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο.

Το μεγάλο επιχείρημα του Ερντογάν είναι ότι το ισχύον Σύνταγμα στην Τουρκία το «ψήφισε» η στρατιωτική δικτατορία του Κενάν Εβρέν το 1982, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα περιθώρια καταπάτησης βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ωστόσο, ο Ερντογάν και οι ισλαμιστές, μέσω της αλλαγής του Συντάγματος και παρότι διαφημίζουν ότι στόχος είναι η ενίσχυση της Δημοκρατίας και η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα επιχειρήσουν να προωθήσουν την αποκαλούμενη ως «ισλαμική ατζέντα» που φέρονται να έχουν.

Για να κάνει πιο ελκυστική την προοπτική, ο Ερντογάν προφανώς δεν αναφέρεται καθόλου σε τέτοια ζητήματα ή απλώς τα συγκαλύπτει υπό τον «πολιτικώς ορθό μανδύα» της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών.

Για παράδειγμα, η συνταγματική κατοχύρωση του να μην μπορεί κανείς να απαγορεύσει σε κάποιον να ντύνεται αναλόγως με τα όσα θεωρεί σωστά το θρησκευτικό δόγμα το οποίο πρεσβεύει, πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορεί να κατοχυρωθεί συνταγματικά το να φορούν όποτε και όπου επιθυμούν οι γυναίκες την ισλαμική μαντίλα.

Αυτό έχει διαιρέσει το στράτευμα και τους ισλαμιστές, με τους πρώτους να μποϊκοτάρουν τις κυβερνητικές δεξιώσεις, επειδή σε αυτές παρίστανται οι σύζυγοι των πολιτικών του AKP οι οποίες φορούν την ισλαμική μαντίλα!

Και αυτό δεν είναι το μόνο…

Πηγή: www.defencepoint.gr