Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Ένας στους οκτώ Έλληνες με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, αφού 1 στους 8 Έλληνες ταλαιπωρείται από κιρσούς, ευρυαγγείες, πρησμένα και βαριά πόδια, σύμφωνα με αποτελέσματα πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.


Τα παραπάνω αποτελούν συμπτώματα αρχικού σταδίου Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, η οποία είναι μία χρόνια νόσος, που την αγνοούμε οι περισσότεροι, αν και ταλαιπωρεί το 15% του γενικού πληθυσμού με το 4% να υποφέρει συστηματικά, ενώ το 10% έστω και περιστασιακά.


Επιπρόσθετα, η έρευνα έδειξε ότι τα συμπτώματα αυτά έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πασχόντων, αφού το 27% αυτών δήλωσε ότι δεν πηγαίνει σε εκδηλώσεις, το 19% ότι ακυρώνει δραστηριότητες, π.χ. θέατρο, κινηματογράφο και μένει στο σπίτι, πάνω από 9% αποφεύγει να φορά κοντά ρούχα ή σορτς το καλοκαίρι, ενώ το 7% δεν πηγαίνει διακοπές σε ζεστά μέρη το καλοκαίρι.


H έρευνα, που διεξήχθη σε 1.500 άτομα αστικών πόλεων, 18-64 ετών και όλων των χρηματοοικονομικών τάξεων, έδειξε επίσης ότι από αυτά τα συμπτώματα ταλαιπωρούνται περισσότερο οι εργαζόμενοι με περισσότερο από 4 ώρες ορθοστασίας στην εργασία τους, οι παχύσαρκοι, οι γυναίκες και τα άτομα ηλικίας 45+ ετών.


Τα συνήθη ενοχλήματα / συμπτώματα μεταξύ των πασχόντων, είναι κυρίως πόδια που πονάνε (58%), πρησμένα πόδια (37%) ή πόδια με αίσθημα βάρους (25%), ενώ επιπλέον οι συστηματικοί πάσχοντες εμφανίζουν περισσότερο ευρυαγγείες (26%) και κιρσούς (19%).


Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι το γεγονός ότι 76% των πασχόντων που τους χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων δήλωσε ότι έμεινε ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής.
Πηγή: www.iatronet.gt