Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

«Κλείδωσαν» οι αλλαγές στα πανεπιστήμια


Πρόταση Διαμαντοπούλου για τη χορήγηση πτυχίων στα ΑΕΙ σε τρία χρόνια

Στο αυριανό, άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, αναμένεται να παρουσιάσει το νέο νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ, ενόψει και της συζήτησής του στη σύνοδο των πρυτάνεων, την Παρασκευή και το Σάββατο στο Βόλο. Στη σύνοδο θα γίνουν οι τελικές «διαπραγματεύσεις» μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να ακολουθήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή.
Ήδη, οι πρυτάνεις ακονίζουν τα ξίφη τους. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι πρυτάνεις των τριών αρχαιοτέρων πανεπιστημίων (Αθηνών Θ. Πελεγρίνης, ΑΠΘ Ι. Μυλόπουλος και ΕΜΠ Σ. Σιμόπουλος) κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας για «συντονισμένη προσπάθεια να πειστεί η κοινωνία ότι έχει διαμορφωθεί ήδη το νομοθετικό πλαίσιο».
Μάλιστα, επιτίθενται και στα ΜΜΕ σημειώνοντας ότι σε «σειρά οργανωμένων δημοσιευμάτων και συνεντεύξεων προτείνονται μέτρα, με τα οποία υποτίθεται ότι έχουν συμφωνήσει τα πανεπιστήμια ή αν, αντίθετα, συμβεί να μη συμφωνούν, διατυπώνεται ευθέως ή υπαινικτικά η απειλή ότι πρόκειται να υποστούν κυρώσεις.
Τα σημεία
Χθες, η κ. Διαμαντοπούλου παρουσίασε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου στο ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, εισπράττοντας τη θετική ανταπόκριση των περισσότερων βουλευτών. Κριτική ασκήθηκε, πάντως, για τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, αλλά και για τη δυνατότητα χορήγησης πτυχίου σε τρία χρόνια (δηλ. με συγκέντρωση 180 πιστωτικών μονάδων) αντί 4 ετών σήμερα (εκτός πολυτεχνικών και γεωπονικών σπουδών που απαιτούν φοίτηση 5 ετών, καθώς και ιατρικών που απαιτούν 6 έτη). Ο βουλευτής Μαγνησίας, Κώστας Καρτάλης εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τριετή προπτυχιακό τίτλο στα πανεπιστήμια.
Η βουλευτής Θεσσαλονίκης, Εύα Καϊλή αναφέρθηκε ειδικά στα προβλήματα στέγασης των φοιτητών του ΑΠΘ. Η τοποθέτηση της κ. Καϊλή προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Παιδείας η οποία φέρεται να διερωτήθηκε πώς γίνεται ο πρύτανης του ΑΠΘ να έχει εξαγγείλει πρόγραμμα στέγασης των αστέγων στη συμπρωτεύουσα και να μην έχει λάβει μέτρα για τους φοιτητές. Ο βουλευτής Ιωαννίνων, Μιχάλης Παντούλας τόνισε την ανάγκη αλλαγών στα πανεπιστήμια ιδιαίτερα σ΄ αυτήν την εποχή, σημειώνοντας μάλιστα με νόημα ότι «εάν δεν αντιδράσουν οι καθηγητές, σημαίνει ότι δεν ξεβολέψαμε κανέναν?».
Βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι η αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων. Θεσμοθετείται Συμβούλιο, την πλειοψηφία του οποίου θα έχουν καθηγητές του ιδρύματος (θα εκλέγονται από τα μέλη ΔΕΠ) και εκπρόσωπος φοιτητή (θα εκλέγεται από το φοιτητικό σύλλογο της σχολής), οι οποίοι και θα επιλέγουν τα εξωτερικά του μέλη, άτομα που έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο. Για τη θέση του πρύτανη θα γίνεται δημόσια προκήρυξη και η τελική επιλογή θα γίνεται από το Συμβούλιο. Ριζικές αλλαγές δρομολογούνται και στον τομέα της χρηματοδότησης. Τα ΑΕΙ θα χρηματοδοτούνται από την πολιτεία βάσει προγραμματικών συμφωνιών. Μέρος της χρηματοδότησης (περίπου 5%) θα συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και θα κατανέμεται με βάση δείκτες, όπως αριθμός αποφοίτων, αριθμός αλλοδαπών φοιτητών, βραβεία.
Χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι στα μαθήματα γενικής παιδείας είχαν οι φετινοί υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Α΄), που διεκδικούν το 20% των θέσεων στα ΤΕΙ (6.504 θέσεις).
Στη Νεοελληνική Γλώσσα εξετάστηκαν 17.634 υποψήφιοι, από τους οποίους πάνω από 10 βαθμολογήθηκαν οι 3.927 (22,26% έναντι 31,55% πέρυσι). Στα Μαθηματικά, από τους 17.386 διαγωνιζόμενους, πάνω από τη βάση έγραψαν οι 4.211 (29,97% από 30,77% πέρυσι).
Προτάσεις στο τραπέζι
  • Aλλαγή του τρόπου διοίκησης των πανεπιστημίων.
  • Θεσμοθετείται Συμβούλιο, την πλειοψηφία του οποίου θα έχουν καθηγητές του ιδρύματος και εκπρόσωπος φοιτητών.
  • Το Συμβούλιο θα επιλέγει μέλη εκτός Ιδρύματος, άτομα που έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό, κοινωνικό βίο.
  • Για τη θέση του πρύτανη θα γίνεται δημόσια προκήρυξη.
  • Tα AEI θα χρηματοδοτούνται από την πολιτεία βάσει προγραμματικών συμφωνιών.
  • Mέρος της χρηματοδότησης (περίπου 5%) θα συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και θα κατανέμεται με βάση δείκτες, όπως αριθμός αποφοίτων, αριθμός αλλοδαπών φοιτητών, βραβεία κ.ά.
  • Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για δυνατότητα χορήγησης πτυχίων σε τρία χρόνια.
Της Χαράς Καλημέρη