Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΗΠΑ: Εφετείο "ξεμπλοκάρει" την έρευνα με βλαστοκύτταρα

Σε προηγούμενή μας ανάρτηση είχαμε αναφέρει την απόφαση για πάγωμα της επιχορήγησης της έρευνας για τα βλαστοκύτταρα και την αντίδραση του Λευκού Οίκου. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο εδώ

----------------------------------------------------

Το ομοσπονδιακό εφετείο της Ουάσινγκτον ανέστειλε, με συνοπτικές διαδικασίες, την απαγόρευση της δημόσιας έρευνας για τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, την οποία είχε επιβάλει ένας δικαστής στα τέλη Αυγούστου, για να υπάρξει χρόνος για να εξεταστεί σε βάθος η υπόθεση.

Λιγότερο από 24 ώρες μετά την υποβολή του αιτήματος της διοίκησης Ομπάμα, το εφετείο της Ουάσιγκτον "διέταξε την αναστολή της απόφασης (πρωτοβαθμίου δικαστηρίου), εν αναμονή της τελικής απόφασης του δικαστηρίου".

Η δημόσια έρευνα για τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία ασθενειών όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης, επετράπη και πάλι στις αρχές του 2009 από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μετά από οκτώ χρόνια απαγόρευσης από τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, για ηθικούς και θρησκευτικούς λόγους.

Στις 23 Αυγούστου, ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρόις Λάμπερθ αποφάσισε την απαγόρευση της χρήσης των δημόσιων πόρων για την έρευνα αυτή, μετά από νομική διαδικασία που ενεργοποίησαν δύο ερευνητές που εργάζονταν πάνω σε μη εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα και συντηρητικές χριστιανικές οργανώσεις.Πηγή: www.nooz.gr