Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ προβλέπει η Κατσέλη

«Μεγάλα τα οφέλη από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση»

«Το νέο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, στην πλήρη ανάπτυξη του στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ το 2011, αναμένεται να εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, που θα ξεκινήσει ως σύστημα να λειτουργεί πιλοτικά στον ΟΑΕΕ στις 18 Οκτωβρίου.

Μεταξύ άλλων, η υπουργός ανέφερε ότι «το δικαίωμα στη σταθερή και αξιοπρεπή σύνταξη, το δικαίωμα στη σταθερή και δημιουργική απασχόληση και το δικαίωμα στην κοινωνική ένταξη και προστασία, αποτελούν βασικά κοινωνικά δικαιώματα κάθε πολίτη».


Το νέο νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να είναι νόμος του κράτους το πολύ κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.


Όπως τόνισε η Υπουργός, η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης αποτελούν προτεραιότητες για τη χορήγηση αξιοπρεπών συντάξεων, διότι, εάν δεν περιοριστεί σημαντικά η σπατάλη, όπως αυτή παρατηρείται στη φαρμακευτική δαπάνη, εάν δεν καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαποφυγή και η αδήλωτη εργασία, ο στόχος των αξιοπρεπών συντάξεων δεν θα επιτευχθεί.


Το νέο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, στην πλήρη ανάπτυξη του στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ το 2011, αναμένεται να εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ, ενώ σε συνδυασμό με την ανατιμολόγηση φαρμάκων θα μειώσει του χρόνου τη δαπάνη για φάρμακα κατά 2 δισ. ευρώ.


Παράλληλα, με εντολή της Υπουργού, εντείνονται οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο προς ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ και οι οποίοι στοχεύουν στον μηνιαίο έλεγχο για διαπίστωση υπερβολικής συνταγογράφησης και στο δειγματοληπτικό έλεγχο στο 5% των συνταγών για αξιόπιστη συνταγογράφηση.


Ειδικά στο ΙΚΑ διενεργείται διοικητικός έλεγχος για γιατρούς που εμφανίζονται να συνταγογραφούν αξίας μέχρι και 250.000 ευρώ το μήνα, περιπτώσεις που θα ελεγχθούν μία προς μία ώστε να επιβληθούν οι αντίστοιχες ποινές.


Επίσης, το υπουργείο προωθεί τη συνεργασία των μεγάλων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ),ώστε μέσα στο 2011 να υπάρξει μια ενιαία δομή πρωτοβάθμιας υγείας των ασφαλιστικών ταμείων όπως προέβλεψε η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση με προοπτική ο έλεγχος αυτού του τομέα να μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας.


Παράλληλα, δρομολογείται η διασύνδεση μεταξύ ΣΕΠΕ- ΙΚΑ- ΟΑΕΔ ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων. Σχετικά με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας η κ. Κατσέλη τόνισε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η προεργασία ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών. Κατά πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για επέκταση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και στο χώρο των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης.


Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης, τόνισε ότι το υπουργείο είναι πολύ κοντά στο στόχο για κάλυψη του ελλείμματος περίπου τριών δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε από το 2011 το σύστημα να γίνει πλεονασματικό.


Πηγή: www.elladanews.gr