Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ιατρικά συνέδρια, άγρα πελατών

Στο μικροσκόπιο του ΕΟΦ μπαίνουν τα πολυτελή ιατρικά συνέδρια με αμφίβολο έως ανύπαρκτο αντικείμενο που στην πραγματικότητα είναι οργανωμένες διακοπές που προσφέρουν οι φαρμακευτικές εταιρίες σε γιατρούς - πελάτες τους.

Σοβαρές υπόνοιες για ιατρικά συνέδρια που πραγματοποιούνται σε πολυτελή θέρετρα και ξενοδοχεία με αμφίβολο αντικείμενο παρουσίασης, εκτινάσσοντας το κόστος διοργάνωσης στα ύψη, εκφράζουν πλέον οι αρμόδιοι φορείς, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για την δραστική μείωση και περιορισμό τους.

Τα ιατρικά συνέδρια φαίνεται να έχουν μετατραπεί σε κοινωνικές εκδηλώσεις, με στόχο την προσέλκυση πελατείας από τον ιατρικό κόσμο και την αποκλειστική προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τον ΕΟΦ να προειδοποιεί για εντατικούς ελέγχους της χρηματοδότησης των συνεδρίων που μάλιστα δεν θα αργήσουν να ξεκινήσουν.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έστειλε ειδική εγκύκλιο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Οκτωβρίου, με σκοπό την οικονομική εξυγίανση των συνεδρίων, καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν υπερδιπλασιαστεί οι αιτήσεις για τέτοιου είδους επιστημονικές εκδηλώσεις. Τις τελευταίες ημέρες είχε επίσης παρουσιαστεί κατακόρυφη αύξηση και σε συνέδρια χωρίς τεκμηριωμένο επιστημονικό περιεχόμενο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΟΦ πλέον οι ενδιαφερόμενες εταιρίες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για οργάνωση μόνο κάθε Ιανουάριο, Μάιο και Σεπτέμβριο, το οποίο θα περνά από τους ελέγχους εννεαμελούς επιτροπής του ΕΟΦ. Μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών μετά την εκδήλωση, κάθε φαρμακευτική εταιρία θα είναι υποχρεωμένη να στέλνει οικονομικό απολογισμό, με έντυπα και πιστοποιητικά για το που πήγαν τα χρήματα, ενώ στα παραστατικά θα αναφέρεται μέχρι και ο αριθμός των συμμετεχόντων.

Για τις εκδηλώσεις στο εξωτερικό, θα παρέχεται στον ΕΟΦ έγκριση μόνο εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι, αλλά και εφόσον μόνο υπάρχει συνδιοργανωτής που συμμετέχει στα έξοδα κατά 50%. Στελέχη του ΕΟΦ προειδοποιούν και για επιτόπιους ελέγχους στο χώρο του συνεδρίου.


Πηγή: news247.gr