Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Μετά βαΐων και κλάδων η υποδοχή Τζιαμπάο

- Με τιμές υποδέχτηκε ο Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου τον κινέζο ομόλογό του 

- Με σημαντική επενδυτική ατζέντα η επίσκεψη των Κινέζων για τουρισμό, ναυτιλία, υποδομές, ενέργεια κ.α.

- "Η Κίνα θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης" αναφέρει το πρακτορείο "Νέα Κίνα"

Ο κ. Γουέν που συνοδεύεται από τους υπουργούς Εθνικής Ανάπτυξης, Εμπορίου, Πολιτισμού, την υφυπουργό Εξωτερικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, έγινε δεκτός από κλιμάκιο της κυβέρνησης, ενώ στην τελετή υποδοχής συμμετείχε και κλιμάκιο του στρατού και του ναυτικού. Μπάντα παιάνισε τον κινεζικό και τον ελληνικό εθνικό ύμνο και στη συνέχεια ο κινέζος αξιωματούχος εισήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. 

Με την παρουσία της κινεζικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας, σηματοδοτείται η έναρξη σημαντικής εταιρικής σχέσης που θα σφραγιστεί με έντεκα συμφωνίες. Σε όσα θα ανακοινωθούν περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες και απευθείας σύνδεση Αθήνας - Πεκίνου. 

Σύμφωνα με την κινεζική China Daily, η Ελλάδα θα ανακτήσει την οικονομική της ευρωστία προσφέροντας επενδυτικά σχέδια με «ανοικτή ατζέντα», περιλαμβάνοντας την πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, από αεροπορικές γραμμές έως ξενοδοχεία, τόσο στην Κίνα όσο και σε άλλες χώρες. Στην εφημερίδα μιλούν ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Μ. Χρυσοχοίδης.

Οι δύο υπουργοί επιβεβαιώνουν ότι σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα για την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας στην Ελλάδα θα προσφέρει στους Κινέζους επενδυτές την ευκαιρία να συνάψουν νέες συμφωνίες στον τουρισμό, τη ναυτιλία, τη νέα ενέργεια και άλλους τομείς. 

Αν και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν περιέγραψε με λεπτομέρειες τις συμφωνίες που θα υπογράψουν οι δύο κυβερνήσεις μελλοντικά, είπε ότι «η ατζέντα είναι μεγάλη» και θα περιλαμβάνει υποδομές, ενέργεια, τουρισμό και την ανάπτυξη των λιμένων. Η ατζέντα θα πρέπει να μείνει ανοιχτή, επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού υπάρχουν τόσο μεγάλες προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.


Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «μοναδική» και «ένα θαύμα» την εμπιστοσύνη της κινεζικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, δεσμεύθηκε δε να συνεχίσει τη στήριξη και τη συνεργασία με την Κίνα. «Είναι ευκολότερη η επικοινωνία με την Κίνα», ανέφερε αποδίδοντας το γεγονός στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, τις κοινές αξίες και την κομβική γεωγραφική θέση της Ελλάδας. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανέφερε ότι Αθήνα και Πεκίνο βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να ενισχύσει με μία απευθείας πτήση, ενώνοντας έτσι τις δύο πρωτεύουσες.


Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε επίσης ότι θα καταθέσει στο κοινοβούλιο νέο νόμο για την παροχή επενδυτικών κινήτρων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει στόχο την τόνωση της οικονομίας μέσω της ενθάρρυνσης εξαγωγών και επενδύσεων.


Το πρακτορείο "Νέα Κίνα" αναφέρει ότι ο Ουέν Τζιαμπάο θα δώσει "ψήφο εμπιστοσύνης" στην ελληνική οικονομία και θα προχωρήσει σε αποτελεσματικές ενέργειες για να στηρίξει την ασταθή οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. 


Ο κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα Λούο Λιντσουάν τόνισε στο πρακτορείο ότι η επίσκεψη του Ουέν "θα στείλει και πάλι ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι η Κίνα έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και προχωράει σε αποτελεσματικές ενέργειες για την στήριξη της Ελλάδας, του ευρώ και της ΕΕ, ώστε να ξεπεράσουν το συντομότερο δυνατόν την κρίση και να πετύχουν σταθερή ανάκαμψη". 


Ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Σινχούα, χαρακτήρισε την επίσκεψη "επιτομή του δυναμισμού και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών". "Τον υποδεχόμαστε", προσθέτει, "με μεγάλη εγκαρδιότητα. Αυτή η επίσκεψη δείχνει την πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση την οποία αναπτύσσουμε προς αμοιβαίο όφελος".


Διαβουλεύσεις μέχρι τελευταία στιγμή


Η κινεζική αντιπροσωπεία θα κατέβει τελικά στο λιμάνι, μετά από διαβουλεύσεις, αν και μέχρι τελευταία στιγμή δεν ήταν σίγουρο ότι θα συναντηθούν με τον ΟΛΠ. Η κινεζική πλευρά φέρεται να είναι δυσαρεστημένη λόγω μη επιστροφής ΦΠΑ 21 εκατομμυρίων από το ελληνικό κράτος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ μέχρι την τελευταία στιγμή γίνονταν διαβουλεύσεις για το ζήτημα του ΦΠΑ, σε συνενόηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του νομικού συμβούλου του υπ. Οικονομικών. 


Επίσης έγιναν οι απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις ώστε στον διαγωνισμό για το Θριάσιο να συμμετέχει και κινεζική τράπεζα, κάτι που δεν προβλεπόταν αρχικά. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ το τεύχος του διαγωνισμού διορθώθηκε τελικά την Πέμπτη το βράδυ από Παμπούκη και Ρέππα.


Η χρονική στιγμή της επίσκεψης αυτής είναι σημαντική. Πρόκειται μια σπουδαία διπλωματική προσπάθεια για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, την Κίνα και την Ευρώπη. Ο Κινέζος πρωθυπουργός, μετά την Ελλάδα θα επισκεφτεί την Ιταλία, το Βέλγιο και την Τουρκία. 


Στον Παπούλια και στη Βουλή - Συνάντηση και με Σαμαρά


Ο κινέζος πρωθυπουργός την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.Νωρίτερα, στις 9:45 το πρωί, θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος και στις 10:30 θα μιλήσει στην αίθουσα της Γερουσίας, με θέμα «Ανάγκη να πείσουμε, κοινές προσπάθειες για να υπερκεράσουμε τις δυσκολίες». Το απόγευμα (16:00), ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.



Πηγή: newsit.gr