Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Η SIEMENS

Απευθείας αναθέσεις προμηθειών νοσοκομειακού εξοπλισμού στην Siemens και επιλογή της εταιρείας ακόμη και όταν έκανε ακριβότερη προσφορά έδειξαν τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Υγείας, Μιχάλη Σαμπατακάκη, «προκύπτουν ενδείξεις για ενδεχόμενη οικονομική βλάβη των ελεγχόμενων φορέων ειδικά από την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, των δαπανών συντήρησης και προμήθειας αναλώσιμων, που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στις διακηρύξεις προμήθειας του εξοπλισμού δεν είχε συμπεριληφθεί, στα κριτήρια αξιολόγησης της συμφερότερης προσφοράς, το κόστος συντήρησης και προμήθειας των ανταλλακτικών».

Παρόλα αυτά, τονίζεται πως δεν μπορεί να υπολογισθεί το μέγεθος της ζημιάς.

Η λίστα με τα νοσοκομεία περιλαμβάνει:
►Γενικό Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου Κρήτης: Αγοράστηκε αξονικός τομογράφος μάρκας SIEMENS με 436.331 ευρώ μετρητοίς. Πολίτες της Σητείας αγόρασαν παρόμοιο μηχάνημα 240.000 ευρώ σε πέντε δόσεις.
►Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο: 17 συμβάσεις με απευθείας ανάθεση από το 1994 έως το 2000. Ειδικότερα στο παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα επιλέχθηκε η εταιρεία παρότι κόστιζε 202 εκατ. δραχμές περισσότερο από την μειοδότρια .
► Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης: Συμβάσεις με μονομερή καθορισμό τιμών από την ανάδοχο εταιρία
►Ερρίκος Ντυνάν: Από τα στοιχεία που δόθηκαν δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα
► Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Η προμήθεια έξι αναπνευστήρων δεν εγκρίθηκε από το ΔΣ, ενώ ο συντάκτης των τεχνικών προδιαγραφών ήταν και μέλος στην επιτροπή διαγωνισμού και στην επιτροπής αξιολόγησης.
►Μαιευτήριο Έλενα: Απευθείας ανάθεση για την συντήρηση 22 θερμοκοιτίδων .
► Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης: Δεν βρέθηκε ο φάκελος για την προμήθεια μαγνητικού τομογράφου
► Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός: Προμηθεύτηκαν αντιδραστήρες ανοσολογικών εξετάσεων χωρίς να τηρηθούν οι διατάξεις του νόμου


Πηγή: prezatv.blogspot.com