Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Πέτυχε η πρώτη μερική μεταμόσχευση τεχνητού πνεύμονα

Επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η πρώτη μεταμόσχευση μερικού τεχνητού πνεύμονα, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από 2,5 χρόνια σε έναν 78χρονο πάσχοντα από καρκίνο του πνεύμονα.

Η πρωτοποριακή επέμβαση διεξήχθη στις 28 Οκτωβρίου 2009 από ομάδα γιατρών του Νοσοκομείου Αβισέν, στο Παρίσι. Στη διάρκειά της δεν αφαιρέθηκε ολόκληρος ο πνεύμονας του ασθενούς αλλά το τμήμα του που περιείχε τον καρκίνο.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, με τη μέθοδο αυτή «κατέστη δυνατό να αφαιρεθεί με μεγαλύτερα όρια ασφαλείας το καρκινικό μόρφωμα», ενώ ένα άλλο πλεονέκτημα ήταν «η αποφυγή της επαπειλούμενης πλήρους αφαίρεσης του πνεύμονα, που φέρει υψηλό κίνδυνο μετεγχειρητικού θανάτου».

Ο ασθενής «είναι πολύ καλά» έπειτα από την μεταμόσχευση του τεχνητού πνευμονικού λοβού, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δρ Εμανουέλ Μαρτινόντ, ο θωρακο-αγγειοχειρουργός που ήταν επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας.

«Η εγχείρηση ήρθε έπειτα από 10 χρόνια έρευνας» τόνισε, επισημαίνοντας ωστόσο πως «πρέπει να παραμείνουμε συνετοί».

Το τεχνητό μόσχευμα είναι ουσιαστικά ένας τεχνητός βρόγχος που δημιουργήθηκε από βιολογικό υλικό και ενισχύθηκε με ειδικό μεταλλικό έλασμα (στεντ). Στην παρασκευή του χρησιμοποιήθηκε αορτικός ιστός, ο οποίος έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται φάρμακα αποτροπής της απόρριψής του από τον οργανισμό.

Η επέμβαση και η έκβασή της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Αρχεία Θωρακικής Χειρουργικής» (ATS).





Πηγή: www.ygeia.tanea.gr