Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Tριχωτή γλώσσα-Kαθαρισμός γλώσσας

Η τριχωτή γλώσσα προκύπτει από την υπερτροφία και επιμήκυνση των τριχοειδών θηλών που βρίσκονται διάσπαρτες στην πάνω επιφάνειά της (οι τριχοειδείς θηλές είναι τα πολυάριθμα μικρά «στίγματα» ή «σπυράκια» ή μικρά «εξογκώματα» που υπάρχουν στη γλώσσα μας).

Στην τριχωτή γλώσσα οι τριχοειδείς θηλές είτε παρουσιάζουν αύξηση της παραγωγής της κερατίνης (μιας σκληροπρωτεϊνης που φυσιολογικά έχουν) είτε μειωμένη αποβολή της με αποτέλεσμα να μακραίνουν και να φτάνουν από το 1mm μήκος που φυσιολογικά διαθέτουν ακόμη και στα 12mm.
Η τριχωτή γλώσσα παρατηρείται περίπου στο 0.5% των ενηλίκων και συνηθέστερα σε βαρείς καπνιστές και σε άτομα με φτωχή στοματική υγιεινή.

Επίσης, η χρήση συγκεκριμένων στοματικών διαλυμάτων, η μυκητίαση, η λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ αντιβοτικά, ψυχοτρόπα φάρμακα), καθώς και προηγηθείσα ακτινοθεραπεία έχουν συσχετισθεί με την πρόκληση της τριχωτής γλώσσας.

Ανάλογα με το είδος των χρωμογόνων βακτηρίων που εμπλέκονται καθώς και με τα τρόφιμα, το τσάι, τον καφέ και τον καπνό που καταναλώνει το άτομο η τριχωτή γλώσσα μπορεί να είναι καφέ, κίτρινη ή και μαύρη.

Η αλλαγή της φυσιολογικής εικόνας της γλώσσας εντοπίζεται στην πάνω επιφάνειά της, η οποία μπορεί να γίνει πολύ παχιά και άγρια, ενώ τα πλάγια, το πρόσθιο και το κάτω τμήμα της γλώσσας παραμένουν ανέπαφα. 


Συνήθως η τριχωτή γλώσσα δεν προκαλεί συμπτώματα ενώ σπανιότερα οι ασθενείς παραπονιούνται για αλλαγή της γεύσης ή κακή γεύση, ενώ η συσσώρευση υπολειμμάτων τροφής ανάμεσα στις παχυσμένες και επιμηκυσμένες θηλές μπορεί να προκαλέσει κακοσμία του στόματος και να δημιουργήσει αισθητικό πρόβλημα στον ασθενή.

Συνήθως η κλινική εικόνα της τριχωτής γλώσσας είναι τυπική και δεν απαιτείται βιοψία για να τεθεί η τελική διάγνωση.

Η τριχωτή γλώσσα είναι μία απολύτως καλοήθης κατάσταση που δεν εμπνέει κάποια ανησυχία και μπορεί να βελτιωθεί αν αποφευχθούν οι προδιαθεσικοί παράγοντες, δηλαδή αν διακοπεί το κάπνισμα ή αν λήξει η θεραπεία με το υπεύθυνο φάρμακο, π.χ κάποιο αντιβιοτικό.

Ο ασθενής δεν πρέπει να κάνει χρήση στοματικών διαλυμάτων, αλλά να εφαρμόζει σωστή και τακτική στοματική υγιεινή που να περιλαμβάνει απαραιτήτως ήπιο βούρτσισμα της γλώσσας με μαλακή οδοντόβουρτσα και νερό ή με τους ειδικά κατασκευασμένους καθαριστές γλώσσας που μπορεί να προμηθευθεί από το φαρμακείο.


Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι μικροβιακοί παράγοντες της επιφάνειας της γλώσσας είναι το βασικό αίτιο της κακοσμίας του στόματος. 

Το ειδικό προϊόν καθαρισμού γλώσσας έχει σχεδιαστεί για να καθαρίσετε με την βοήθειά του το βακτηριακό φορτίο(το 70% των βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα βρίσκεται στην επιφάνεια της γλώσσας), τους μύκητες, τα νεκρά κύτταρα και τυχόν υπολείμματα τροφών από την επιφάνεια της γλώσσας.
Ο καθαριστής έχει διαμορφωθεί βάσει της ανατομίας της γλώσσας. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κατασκευασμένοι από πλαστικό, ξύλο, μέταλλο.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν κυρίως πλαστικοί «καθαριστές» γλώσσας.
 Η χρήση του είναι ιδιαίτερα απλή : «ξύνουμε» την επιφάνεια της γλώσσας, με κατεύθυνση προς τα έξω, χωρίς να ασκούμε πίεση.Κατόπιν ξεπλένουμε τον καθαριστή με άφθονο νερό. Φρόνιμο είναι να αντικαθιστούμε το προϊόν καθαρισμού γλώσσας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Φυσικά οι οδοντόβουρτσες που κυκλοφορούν στο εμπόριο τα τελευταία χρόνια, έχουν ενσωματωμένο στην πίσω επιφάνεια της κεφαλής τους καθαριστή γλώσσας,
συνεπώς η αγορά ξεχωριστού προϊόντος κρίνεται προαιρετική.



Πηγή: odontiatrossamou.com